Checklista för invändig biltvätt

Checklista för invändig biltvätt

Dags att städa/tvätta bilen invändigt? Här kommer en checklista för att få en fräsch och snygg bil.

När vi talar om att tvätta bilen menar vi förmodligen majoriteten av gångerna utsidan av bilen, men viktigt att komma ihåg är att insidan av bilen behöver ses över och städas emellan åt också. Ofta brukar en ren bil generera i att man blir mer aktsam och kanske inte låter skräp eller tomma flaskor ligga kvar i bilen som man hade gjort om den inte var städad. Så vad behöver man egentligen tänka på för att bilen ska bli fräsch och fin invändigt? Nedan ges en checklista för att få en fräsch och nystädad bil.

  • Ibland är det inte möjligt och under vinterhalvåret kan det eventuellt vara alldeles för kallt men att föredra är om man står utomhus och städar bilen. Det medför att man kan ställa upp samtliga dörrar och på så vis lufta ur bilen. Det första att börja med är egentligen att ta ut alla bilmattor från bilen och skaka av dessa. Är bilmattorna i plast, rekommenderas även att skrubba rent dessa från smuts och grus som samlats.
  • Innan själva rengöringen av bilen påbörjas, se till att få bort allt skräp och alla saker från bilen. Det vill säga allt som inte tillhör bilen, finns det bilbarnstolar i bilen se då till att ta ur dessa för att både kunna rengöra sätet där bilbarnstolen är placerad och själv bilbarnstolen. Se även till att inte glömma att tömma skuffen, där de flesta har en förmåga att samla på sig saker.
  • Börja sedan att dammsuga ur bilen, så som sätena, golven och skuffen det vill säga alla ställen som man kommer åt att dammsuga på. Ett bra tips är att använda olika typer av munstycken till dammsugaren, för att på så vis även komma åt de trängsta och smalaste utrymmena.
  • Beroende på årstid och hur länge sedan det var bilen städades invändigt kan bilen behöva rengöras ytterligare för att avlägsna smuts. Detta gör man enkelt genom att spola upp varmt vatten i en hink tillsammans med såpa för att sedan rengöra ytorna med en trasa. När det kommer till att rengöra bilrutorna är det viktigt att använda fönsterputs som är anpassade för bilrutor för att de inte ska bli immiga och kladdiga istället. Använd dig av fönsterputs för bilrutor tillsammans med en mikrofiberduk så kommer resultatet bli perfekt.
  • dammtorka bilens alla ytor

  • När allt grov smuts är avlägsnat är det dags att dammtorka bilens alla ytor. Viktigt här är att inte använda något annat rengöringsmedel än det som faktiskt är anpassat för just interiörtvätt till bilar. Applicera rengöringsmedlet och torka sedan av det med en mikrofiberduk. Var även noga med att inte använda något rengöringsmedel som medför att växelspaken eller ratten blir hal, är man tveksam så rådfråga gärna i butiken innan du köper något.
  • För att slutligen lyckas komma åt allt smuts exempelvis vid fläktgallerna i bilen, rekommenderas att använda sig av en pensel som är gjord för just rengöring av bilar. När man använder penseln blir den statisk vilket då medför att den faktiskt suger åt sig allt damm.